Het geheim achter een succesvolle opvoeding.

Er is een belangrijk aspect binnen de Islamitische opvoeding wat ervoor zorgt dat een kind vanuit een intrinsieke motivatie daden van aanbidding verricht. Zonder dat hier enige vorm van dwang of verplichting aan te pas komt. Een van de grootste uitdagingen vind ik persoonlijk.

We zijn allen in staat om onze kinderen zover te krijgen dat ze het gebed verrichten in ons bijzijn, weliswaar met wat gezeur en misschien zelfs dwang. Maar de kracht zit hem in het verrichten van het gebed uit eigen wil en motivatie. En dit vergt enige energie en investering in een levenslange relatie.


Dit belangrijk aspect is het creëren van een band tussen het kind en Allah. Een band van liefde. Oftewel, liefde voor Allah. Deze liefde zorgt ervoor dat het kind investeert in de relatie tussen zichzelf en Allah, zonder dat hier de wil en verplichting van de ouder bij komt kijken.

Dit is geen makkelijk aspect, maar wel een bijzonder waardevolle en levenslange investering die zich zal terugbetalen middels goed gedrag en het verrichten van daden van aanbidding ook in afwezigheid van de ouder. Degene die het kind deze daden van aanbidding aanleert.

De relatie tussen een ouder en kind is onvoorwaardelijk. We dwingen onze kinderen niet van ons te houden, onze liefde naar hen toe zorgt ervoor dat zij van ons houden. Het is een wisselwerking tussen beide die de relatie versterkt. En deze lijn kunnen we doortrekken naar de relatie tussen een kind en Allah. We dwingen ze niet om van Allah te houden. Maar we geven ze redenen om van Allah te houden.

Ik vergelijk het met de wortels van een boom die diep in de grond geworteld zijn. Willen we de boom laten groeien, moeten we de wortels, oftewel de ziel voeden. We kunnen de takken water geven, maar hierdoor wordt de boom niet groter noch sterker.

We zijn sterk geneigd om de focus te leggen op uiterlijke daden, maar vergeten vaak dat de boom vanzelf groeit, sterkere wortels krijgt, mooie vruchten voortbrengt op het moment dat we goed voor de wortels zorgen.

En de basis, de essentie is de liefde voor Allah diep in de zielen verweven krijgen en een onvoorwaardelijke band met Hem creëren door een kind van jongs af aan alles te leren over Allah, Zijn Eigenschappen, Zijn Eenheid, Zijn Gunsten en Zijn Eeuwige Vrijgevigheid en Genade.

Op welke manier voed jij de wortels van jouw kind?

Plaats een reactie