De les van het jaar 2020.

Als ik denk aan het jaar 2020, denk ik aan een aya;

Zij plotten en plannen en Allah plant eveneens en Allah is de beste Planner (Surah al-Anfaal; aya 30).

 
وَيَمۡكُرُونَ وَيَمۡكُرُ ٱللَّهُ‌ۖ وَٱللَّهُ خَيۡرُ ٱلۡمَـٰڪِرِينَ

Als we naar de tafsir van deze aya kijken, dan lezen we daarin dat de leiders van de verschillende stammen van de Quraysh een plot aan het bedenken waren om hen van de Profeet (sallAllahu 3alayhi wa-Sallam) te ontdoen, ongeacht de wijze waarop dit zou geschiedde; hetzij middels verbanning uit Mekka, gevangenschap en de laatste optie was zelfs moord. Want geen van de andere opties was voor hen bevredigend genoeg, daar zij zich bewust waren van de immense invloed van de Profeet (sallAllahu 3alayhi wa-Sallam), zijn eloquentie, waarachtigheid en grote getale volgers die hem hoe dan ook zouden willen bevrijden en helpen. Wat de leiders niet wisten is dat er onder hen een ‘man’ aanwezig was die beweerde dat hij uit Najd kwam en die invloed wilde uitoefenen gedurende deze plot tegen de Profeet (sallAllahu 3alayhi wa-Sallam). Het was de Shaytan in menselijke gedaante en geen plan was hem voldoende, behalve de moord op de Profeet (sallAllahu 3alayhi wa-Sallam).

Allah zou het niet toestaan dat Zijn Laatste Boodschapper op dergelijke wijze, zonder de vervolmaking van de Islam tot zijn einde zou komen. Zij waren aan het plannen en Allah was aan het Plannen, dus Allah stuurde de aartsengel Djibriel (3alayhi Salaam) naar Zijn Boodschapper en vertelde hem niet in zijn bed te slapen vannacht, maar te emigreren naar Medina, waar de Profeet (sallAllahu 3alayhi wa-Sallam) een warm welkom, onderdak, grote getale volgers en veiligheid te wachten stond.

De Wijsheid, Alziendheid en Alwetendheid van Allah is hetgeen de moslim te allen tijde in ogenschouw dient te nemen in het leven bij het plannen van onze levensloop op werelds en religieus vlak. Het jaar 2020 heeft ons allen geleerd dat het leven niet te plannen valt. In deze tafsir lezen we dat  het Plan van Allah ervoor heeft gezorgd dat Zijn Boodschapper een reis moest maken naar een veilige thuishaven om de Boodschap van Islam te vervolmaken. En het Plan van Allah is dat ons huis dit jaar onze ‘veilige’ thuishaven is geweest.

Hoeveel mensen hebben een vakantie gepland, een Hajj, een ‘Umrah, werkreizen, plannen gemaakt om familie te bezoeken, om gezamenlijk ‘Ied al-Fitr te vieren, maar ook alledaagse dingen die we gewoon waren te doen en waarvan wij nooit hebben beseft hoe groot de gunsten daarvan zijn geweest. Onze families, ouders, vrienden en vriendinnen bezoeken en omhelzen. De simpele gunst van samenzijn, een basisbehoefte van de mens om in gezelschap te verkeren, een vanzelfsprekendheid waarvan wij niet hebben beseft hoe groot en mooi dit is en wat een verrijking het is voor onze arme zielen.

Alhamdoelillah zijn wij deze Eid al-Adha wederom begunstigd met de gunst van samenzijn met onze geliefden. Een vanzelfsprekendheid die nimmer meer vanzelfsprekend zal zijn. Wij maken plannen en Allah plant en Zijn Plan is het beste. Opdat wij beseffen dat het leven vol gunsten is, waar we af en toe weer aan herinnerd moeten worden.

Plaats een reactie